TOTS SOM CASAL
El Casal de Vilafranca és una entitat sociocultural sense afany de lucre que, des de Vilafranca del Penedès, però amb plena vocació comarcal treballa per promoure activitats culturals, esportives, de lleure i formatives.
Els nostres principals objectius són vetllar per la formació dels infants i joves en el lleure, el foment de l’activitat física i esportiva com a mitjà de creixement personal i col·lectiu, i la realització d’activitats socials i culturals que fomentin la cohesió social des de la catalanitat, com a fórmula de convivència. Uns objectius que intentem tenir sempre ben presents i que desenvolupem a les instal·lacions del centre de Vilafranca, on a banda dels espais d’activitats també hi tenim plenament actius un cinema programat per Cineclub Vilafranca i un teatre amb programació estable durant gairebé nou mesos l’any.
Tot i haver transcorregut més d’un segle des de la nostra fundació, intentem seguir mantenint viu l’esperit emprenedor d’aquell grup de joves vilafranquins que l’any 1904 van voler crear una entitat oberta i acollidora.
Des del Casal us obrim les portes !!!
Ens deixeu que ens presentem?
Us agradaria conèixer la nostra història?
Voleu descobrir el teatre de l'entitat construït el 1921?
CATÀLEG DE PRESENTACIÓ DE L'ENTITAT
Aques document us mostrarà una visió ràpida i general de la nostra entitat.
LLIBRE DEL CENTENARI DEL CASAL DE VILAFRANCA
L’any 2004, amb motiu del centenari de l’entitat, l’historiador Joan Solé Bordes va escriure un llibre recollint la trajectòria històrica de l’entitat. El podeu consultar gratuïtament a la sala de lectura de l’entitat o adquirir-lo a les nostres oficines.
DOCUMENTAL EL CASAL: LA CONSTRUCCIÓ D'UN SOMNI
L’any 2012 finalitzàvem les celebracions dels 90 anys de la construcció del Teatre de l’entitat amb la producció del documental EL CASAL: LA CONSTRUCCIÓ D’UN SOMNI. Una peça audiovisual encarregada al realitzador vilafranquí, Pep Puig on es mostra la singularitat del nostre teatre en el marc de l’arquitectura teatral de principis del segle XX a Catalunya.
Llibre de la generació de la Revista Casal de la Principal
Llibre del centenari del Teatre Casal
(1921-2021)
LLIBRE DE LA GENERACIÓ DE LA REVISTA DEL CASAL DE LA PRINCIPAL
L’any 2007, els historiadors Ramon Arnabat i Joan Solé Bordes, escrivien aquest llibre que recorda i posa en valor la generació d'intel·lectuals que a principis dels anys 30 creaven la primera revista de l'entitat.
El podeu consultar gratuïtament a la sala de lectura de l’entitat o adquirir-lo a les nostres oficines.
LLIBRE DEL CENTENARI DEL TEATRE
El 2022, i amb motiu del primer centenari del saló-teatre del Casal de Vilafranca (1921-2021), els historiadors Joan Solé Bordes, Pilar Soler Garcia i Manel Güell Barceló van elaborar el llibre El poble que estimava la fusta. Cent anys del Saló-Teatre del Casal de Vilafranca", amb l'objectiu d'homenatjar el teatre, la Societat i la història de la cultura penedesenca i la memòria de cent anys de moviment i vida a Vilafranca.
Aquest llibre es pot consultar gratuïtament a la sala de lectura de l'entitat i també es pot adquirir a les oficines del Casal.
QUADERNS D'HISTÒRIA CASAL
L'AGRUPACIÓ DE LA CULTURA DE LA DONA
La primera publicació d'aquesta col·lecció de recerca és un recull de l'activitat cultural, formativa i de lleure enfocada a les dones, iniciativa sorgida entre els anys 20 i 30 d'un centenar de dones que rebien el suport de la Societat La Principal.
En aquesta publicació, Joan Solé Bordes analitza els orígens de l'agrupació de la Cultura de la Dona, les seves activitats, la seva organització, l'evolució i algunes de les seves integrants.
PUNTES SOBRE FUSTA
La segona recerca dels Quaderns d'Història és un treball de la periodista Imma Pulido, dedicat a la misteriosa figura d'Assumpta Trens.
Amb aquesta publicació es celebraven els 75 anys de la secció de ballet del Casal i s'homenatjava l'Assumpta Trens i la trajectòria de l'Escola de Dansa.
Tots els Quaderns d'Història es poden consultar gratuïtament a la sala de lectura del Casal i es poden adquirir a les oficines de l'entitat.